Home » Моите коментари » Mtel анонсира Nokia Messaging

Mtel анонсира Nokia Messaging

6 270 прочита

mtel-nokia-messagingКакто скоро писах и трите оператора обявиха, че възнемеряват да направят достъпна услугата Nokia Messaging. Явно от Мтел искат да изпреварят днес всички, след като официално анонсираха намеренията си в тази насока.

Само 10 дни след съобщението от страна на Mtel, Globul и Vivacom за намеренията им да направят достъпна услугата Nokia Messaging, днес „М-Тел“ обяви, че ще направи това пръв.

Потребителите на телефони на финландската компания ще могат лесно и бързо да получават своята електронна поща от световни доставчици като Yahoo, Hotmail и Google, както и от българските Abv.bg, Mail.bg и Dir.bg. Nokia Messaging е услуга от типа push mail, а за да я ползват, потребителите трябва да знаят само своя e-mail адрес и паролата си, защото не се налага никакво сложно конфигуриране и настройване за mail сървъри и протоколи.

Подробности за услугата, както и от къде да я свалите можете да прочетете в блога за Nokia E71

За всички абонати на „М-Тел“ ползването на услугата ще е напълно безплатно за срок от 1 месец. След изтичането на този гратисен период всеки клиент, желаещ да продължи да я ползва, трябва да се абонира за специален тарифен план, който операторът обещава скоро да представи.

Добре де, ама аз ли съм глупав или просто се опитват да ме правят на такъв? Веднага обяснявам – имам телефон с операционна система и WiFi, и тук някъде в мен се поражда логичния въпрос :

На кой и какво ще трябва да плащам за ползване на услугата?

 1. Програмата от разработчика, в случая Nokia, е безплатна
 2. Технологията за връзка с интернет, WiFi реално съм платил при покупка на телефона
 3. При операционната система ситуацията е сходна като с безжичния интернет

Е, хайде пак някой да ми обясни онази част с един месец безплатна услуга?!

Ако има хитреци или добри търговци предполагам ще се включат с обяснения с необятното покритие по отношение на интернет услугата през мобилен оператор и респективно ограниченията на хот спотовете с безплатен WiFi. Може би да сте прави, макар пък опита ми да сочи, че 3G покритието е на принципа „тука има – тука няма“, а GPRS-а ще го оставя на хората с много свободно време за губене…

Да не мислите, че захаросаните оферти свършиха? Ако сте се заблудили ето ви още един кратък цитат :

„Освен електронната поща „в движение“, скоро към услугата ще се добави и чат (instant messaging), а така също възможност и за участие в онлайн социални мрежи. По този начин клиентите на услугата ще могат навсякъде и по всяко време да пишат в Twitter, Facebook, да четат новите публикации в тях и да отговарят на момента.“

Айде, бе! Ама наистина ли? Е, не може да е реално! А как тогава и сега ровя в интернет и ползвам Facebook приложението си на моята Nokia E71?! На магия или просто случайност?! Twitter няма да го коментирам, не защото е по-различно, а просто защото лично аз не го ползвам…

И да се върнем на социалните мрежи – ще чета новостите, дори да отговарям…Брей, това от кога го чакам! Само, че тогава какво правя сега? Как така ползвам услугата на Facebook с име Mobile Facebook? А коя е тази неземна сила помагаща ми при качване и публикация на снимки директно от телефона в профила ми във въпросната социална мрежа?

Всъщност пиша всичко това, не за да плюя по един или друг оператор. Дори напротив, но ме дразни някой да ме прави на глупак за неща, които са ми ясни. Имам се за средно интелигентен човек и ме дразни когато се държат с мен, дори и индиректно, като с прохождащо дебилче.

Силно се надявам да съм накарал и вас да се позамислите когато някой ви обещава захаросани мечти превърнати в реалност. Не забравяйте, че това, което мога да ви обещая, никой не може да ви го даде!

Не ви ли дразни да ви правят на глупаци?

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

6 Responses to Mtel анонсира Nokia Messaging

 1. Абсолютно съм съгласен – ползването на услуги като поща, Facebook, Twitter, browser и какво ли още не се базира на свързнаността към интернет на телефона, като се абстрахира от нея – тя може да е с WiFi, GPRS, модем, пощенски гълъби или каквото има. Така че да кажеш, че Facebook работи само през GPRS е като да кажеш, че само копринената тоалетна хартия върши работа.

  И отново съм много съгласен с това, че нарочно съм си избрал телефон, който да ми позволява WiFi връзка, точно за да се възползвам от безплатната свързаност там,където я има, а да ползвам платената само когато ми се налага. Да – някои телефони като Blackberry Storn изненадващо нямат WiFi, но това е вероятно под натиска на операторите, които искат своя не толкова ‘fair’ дял.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  29/12/2009 at 17:51

  Да, ама ето виж и ти самия се чудиш какво да правиш като ти е минал 1-вия месец, а всъщност това, което ще се случи е, че ще спреш да ползваш мобилен интернет. И това при условия, че ти прецениш така! От друга страна дали ще или няма да ползваш интернет свързаност на някой от мобилните оператори не виждам какво общо трябва да има с услуга, която е абсолютно безплатна?!
  Да, ама на теб не ти го „продават“ така в офиса си, нали? Оставят впечатлението, че няма ли свързаност, то няма и услуга…
  Темата е много дълга, защото към тези малки трикчета са и онези с 3-те стотинки за обаждане на до скоро безплатните центрове за работа с клиенти, 50-те стотинки за хартиена фактура, автоматичното преподписване на договори и какво ли още не..

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Vesselin

  02/01/2010 at 18:31

  Даммм така е – сега говорих с тях и след първия месец, ако не им платя 10-те лева продължавам да имам всичко, но трябва да си взема друг план за мобилния интернет, а и най- неприятното е, че губя push функцията…
  За мен лично emoze си остава най-добрия вариант – там наистина имам право само на един акаунт, но Гугъла лесно се настройва да тегли пощата от другите акаунти и да я събира на едно място… дори служебния мейл сам препраща копие в Гугъл 🙂 Кофти в emoze е само, че не иска да отваря атачмънти над 100К и слага реклама в края на изпратения мейл, но по-добро поне аз не виждам…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Boris

  02/01/2010 at 19:38

  Добре, ама аз пак не разбирам как ще загубиш push функцията?!?! Никога не съм ползвал мобилен интернет за пощата си, а още по-малко от Мтел и въпреки това си я имам…
  Или нещо скатават или не са на ясно. Не виждам как биха могли да ограничат опция на услуга, която е безплатна, не е тяхна и никоя земна сила не би те спряла да си я свалиш и ползваш без за това да ти е нужна благословията на който и да е оператор?!
  Виж по-горе в самата статия има линк към другия ми блог с описание на услугата.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 5. Ако Нокия имат договор с Мтел, то тъй като ‘push server’-a е техен, те вероятно могат да филтрират трафика през него на базата на това дали е минал през MТel (или съответния доставчик).

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 6. Всъщност днес се обадих на *88 и в прав текст ги попитах дали се фитлрриа трафика или е маркетингов трик, и ми казаха, че ако ползвам друг „интернетоносител“ 🙂 няма как да ме тарифират. Така че споко.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

57 − 50 =