Home » Марки » Nokia » Излязоха финансовите резултати на Nokia за Q3 на 2009

Излязоха финансовите резултати на Nokia за Q3 на 2009

3 565 прочита

nokia-logo

Бяха оповестени финансовите резултати на Nokia за третото тримесечие на годината и от тях става ясно, че оперативната загуба на компанията за периода (първа от десетилетие) е в размер на 426 милиона евро. Причината обаче се дължи главно на представянето на Nokia Siemens Network. Подразделенията за устройства и услуги е реализирало печалби от 785 милиона евро, или с 3% повече в сравнение с Q2 2009, но с 51% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

 Продажбите на смартфони са 16,4 милиона, което е малко по-малко от предходното тримесечие (16,9 милиона), но повече от преди година, когато са били продадени 15,5 милиона. Общият брой продадени телефони с марката Nokia през третото тримесечие е 108,5 милиона, което е по-малко с 8% на годишна база, но с 5% повече от предходното тримесечие. Средната продажна цена на телефоните на компанията се е запазила на същото ниво като през предходното тримесечие – 62 евро.

Според анализаторите на Nokia  пазарният й дял се е запазил непроменен и продължава да е 38%. Продажбите й обаче до известна степен страдат от недостиг на някои компоненти, тенденция, която очаква да се запази и през последното тримесечие. Общият брой продадени телефони в световен мащаб през тримесечието е 288 милиона броя, което е със 7% по-малко на годишна база, но със 7% повече от предходното тримесечие.

От продадените 16,4 милиона смартфона, 4,5 милиона принадлежат на N-серията и 4,6 милиона на E-серията (основно E71 и E75). Останалите 7,5 милиона смартфона илюстрират стратегията на Nokia за навлизането на S60 в по-ниски ценови сегменти, което показва, че е правилната посока на търговска ориентация. Компанията оценява общия пазар на смартфони през тримесечието на 47 милиона броя при 41 милиона през второто тримесечие. Така приблизителният й дял от този пазар е около 35% – на същото ниво преди година, до намалял от 41% през второто тримесечие на тази година.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

8 Responses to Излязоха финансовите резултати на Nokia за Q3 на 2009

  1. Pingback: Globul обяви финансовите си резултати | Нокия N Серии

  2. Pingback: Nokia реже от смартфоните през 2010-та | Нокия N Серии

  3. Pingback: Nokia 2710 Navigation Edition | Нокия N Серии

  4. Pingback: Nokia затваря магазина си в Лондон | Нокия N Серии

  5. Pingback: Nokia разпуска 20% от персонала си | Нокия N Серии

  6. Pingback: Кратка равносметка за 2009 | Нокия N Серии

  7. Pingback: Nokia опроверга анализаторите – отчете положителни ръстове! | Нокия N Серии

  8. Pingback: Излязоха финансовите резултати на Motorola, ситуацията се подобрява | Нокия N Серии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

59 − = 53