Home » Марки » Apple » До 1млрд долара обещетение за Nokia грозят Apple

До 1млрд долара обещетение за Nokia грозят Apple

4 505 прочита

nokia-sues-appleNokia може да поиска до 1 млрд долара обещетение по иска заведен срещу Apple за нарушаване на патентните права от страна на американците.

Във вторник Nokia е заведе дело срещу Apple за нарушаване на над 10 нейни патента. В случай, че спечели обещетението, което реално може да бъде присъдено е в рамките от 200млн до 1млрд долара!!!

Американската компания е от доста по-скоро на пазара на мобилни телефони, което е и причината за ограничената бройка лизензии на интелектуална собственост. Явно това е и причината за нарушенията, които Nokia окачествяват като „опит да минат тънко“ и без да платят.

Практически няма как да бъде произведен мобилен телефон без финладците да притежават поне 1 патент за някоя от ползваните технологии. Пакета собственост на Nokia е един от най-големите, което никак не е странно предвид факта, че компанията инвестира над 40 млрд евро за последните 10-тина години в разработки на нови технологии.

След Nokia, Qualcomm и Ericsson са другите производители с внушителен брои патенти. От Ericsson обаче споделят, че имат лицензионно споразумение с Apple по тези въпроси. От Nokia обявиха, че и от тяхна страна имало няколко оферти към американската компания, които тя подминала, явно разчитайки да и се размине.

Това не е първи иск срещу Apple за нарушаване на интелектуална собственост и патенти. През не толкова далечната 2007 иск бе повдигнат от Cisco. Спора бе породен от наименованието на продукта – iPhone. Делото така и не бе гледано след като бе постигнато извънсъдебно споразумение между двете компании, разбира се при неназовани финансови компенсации. Резултата – двата гиганта се споразумяха, че имат право да ползват наименованието и то е собственост и на двете фирми.

 Цялата статия от Reuters

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

5 Responses to До 1млрд долара обещетение за Nokia грозят Apple

  1. Pingback: Samsung ще плати 1,3 млрд долара за патенти от Qualcomm | Нокия N Серии

  2. Pingback: Nokia срещу производителите на LCD панели | Нокия N Серии

  3. Pingback: Apple заведе контра иск срещу Nokia | Нокия N Серии

  4. Pingback: Quattro Wireless става собственост на Apple за $275 млн?! | Нокия N Серии

  5. Pingback: Историята на компанията Nokia | Нокия N Серии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

58 − 48 =