Home » Марки » Apple » Apple отчитат рекордни печалби

Apple отчитат рекордни печалби

5 612 прочита

Apple-financial-earningsФинансовия доклад за изминалото тримесечие на Apple сочи, че компанията е постигнала меко казано отлични резултати. Истината е, че постигнатото за три месеца е рекорд за производителя, а резултата е най-високия от създаването му.

Ако обаче погледнем малко назад, то и предходното Q2 на 2009 за Apple бе почти толкова успешно като изминалото. Тоест наблюдава се тенденция, а не инцидентни постижения, което е забележително.

Приходите на Apple за третото тримесечие на годината е достигнал 9.87 млрд долара, а печалбите са 1.67 млрд долара. Постигнатия ръст е 24,9%, а спрямо същия период миналата година е внушителните 46,5%.

Ръста в продажбите на iPhone е 7%, като броиката е достигнала до 7.4 млн. Всичко това обуславя и пазарния дял от 2.1%, а имайки предвид, че не е сред най-евтините марки на пазара, то цифрата никак не е за подценяване.

Компютрите Macintosh също се продават доста добре – доставените броики за тримесечието са 3.05 млн, което е 17% ръст спрямо предходната година. Единствения спад се наблюдава при iPod-ите – продадени са 10.2млн, което е с 8% по-малко сравнено с миналата година.

Всички факти сочат, че напук на световната икономическа криза Apple се движат доста сигурно напред и нагоре. Компанията е в отлично финансово състояние, като се добави факта, че държи и един от най-високите проценти печалби от броика продаден продукт.

Би могло да се поспори по темата наистина ли е толкова розово или просто всичко се дължи на младостта на компанията. Говоря за продукта iPhone, който ако се разглежда малко по мащабно се налага като марка от малко повече от две години. Как тогава да се сравни с Nokia, Sony Ericsson например? Да, в ценово отношение обаче наистина не попада в графа „евтини телефони“, а пробиването в тази ниша не се определя като лесно…

Каквато и да е причината, то със сигурност Apple наред с LG са сред отличниците по финансови резултати през третото тримесечие на 2009. Дали ще успеят да задържат тенденцията? Според мен е повече от логично – все пак празниците предстоят, а с тях и ръста в продажбите…

Повече и по-конкретни цифри свързани с финансовите резултати на Apple четете тук.


.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Apple отчитат рекордни печалби

  1. Pingback: Тайвански компании доставят части за таблета на Apple | Нокия N Серии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 15 = 17