Home » Моите коментари » Какво става на пазара на фиксирана телефония?!

Какво става на пазара на фиксирана телефония?!

4 999 прочита

Vivacom-Globul-Mtel

Не си ли задавате и вие същия въпрос?

От поне 2 седмици от всички посоки сме заляти с реклама под всяка възможна форма на новите услуги предлагани от мобилните оператори – фиксиран телефон. Бабичката на Мтел се чуди дали кабела няма да ги спре / разбирай абонатите /, но се оказва, че той, КАБЕЛЪТ, е „вече е вън от играта“. В същото време от Глобул ни споделят, че „времето на големите сметки е минало“… Цените са с минимални разлики – при Глобул 5лв, а при Мтел 6,90лв.

Добре, ще кажете вие и какво толкова? Пуснали нови услуги – рекламират ги. Да, ама не ми се връзва нещо сметката, което ме мъчи от известно време. Взимате стационарен телефон, който струва поне 40-тина лева и получавате 50-тина минути срещу 5лв…Става още по-примамливо, нали? Определено, да, при това е напълно реално и няма уловка. Чист бонус се явява опцията да пренесете номера си от БТК, сега вече Виваком, в което според мен се крие разковничето.

Цялата тази рекламна кампания определено върши работа, и то доста добра. Поразпитах познати в магазинната мрежа и от всякъде получих почти едни и същи отговори – услугата и офертата като цяло се приема добре. Точно защото се приема добре и броя на port-out заявките към Виваком са се увеличили – съдя за повишаването на port-in /пренасяне номер от друг оператор/.

Реших да проверя и друго – как реагира БТК. Напълно логично е да има отзвук и да е усетена активизацията по отношение на подадени заявки за сертификат за пренасяне номера. И тук се оказах прав в предположенията си – в бизнес център на оператора реагират меко казано не много добре като чуят за какво сте дошли. Започват луди обяснения, как не извършват точно тази услуга точно при тях, как само управителя може, а него го няма, ама и да го има не му работи софтуера и дори не можете да си представите какво ли още не се споменава. Слушам търпеливо, а в главата ми се върти информация, на която скоро попаднах обясняваща как точно този оператор с две ръце дава мило и драго за правила и улесняване именно тази процедура и всичко в името на клиента. Слушам, мисля и нещо не ми се връзва…

От друга страна, питам се аз, какво печелят мобилните оператори. Всъщност според мен отговора е само един – нищо. Тогава защо го правят? Ами варианти много, на мен обаче най-логично ми се струва принципа : не аз да съм добре, комшията да е зле. Защо? А защо не? Всеки изнесен номер от мрежата на Виваком означава по-малко левчета в касата на телекома. По-малко левчета, по-малко печалба. Картинката прилича на ножица – от долу се надигат разходите, а отгоре се спуска намаляващата печалба. Резултата не е много весел. Не казвам, че подобна схема би могла да постави подобен оператор на колене, но несъмнено не му влияе добре.

Ситуацията за Виваком ще става все по-сложна, според мен, защото те първа парче от тортата ще поискат и ще си вземат и малките и не толкова малките интернет провайдери. Да, и те ще трябва да се разглеждат като конкуренти, защото ако не на този, то на по-късен етап услугите им като VoIP телефония ще наберат популярност и тогава на пазара ще бъде още по-интересно.

От клиентска гледна точка нещата са много по-розови. Както казваше преди години уважавания от мен Емил Георгиев : „когато котките ги няма, мишките лудуват“. Според мен това много образно описва и положението за клиентите – докато операторите водят своите битки, от конфликта печелят потребителите. Колко и какво не е ясно, но печелят. Свободата да си запазиш номера, да го пренесеш, при който ти желаеш и да плащаш колкото ти прецениш не е малко. За качеството на услугата все още не смея да говоря – твърде нова, твърде от скоро за да има адекватни отзиви, но не мисля, че ще чакаме много и за това, предвид темповете на популяризация.

Според вас какво се случва? Смятате ли, че има основание да се гледа на тази медийна кампания като такава целяща да притисне Виваком?

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

49 − = 46