Home » Новини » Борбата за фиксирана телефония се засилва

Борбата за фиксирана телефония се засилва

3 690 прочита

stacionaren-telefon

Поради личния ми интерес по темата следя до колкото ми е възможно максимално от близо промените по отношение предлагани оферти за мобилна и фиксирана телефония. От както бе преборен монопола на БТК, сега вече Виваком нещата стават все по-интересни.

Като начало Мтел пуснаха опция за фиксиран телефон, но по ред изисквания на КРС и лиценза за услугата трябваше да се намери начин да се фиксира, макар и мобилно устройство. Технически решението бе лесно – клиета подписва договор, прибира се и активира услугата на конкретен номер. В този момент системата отчита към коя базова станция е свързан клиента и се прави насрещна справка за съотвествие с посочения адрес за получаване фактури в сключения договор. По клауза потребителя е длъжен да го ползва на този адрес, а нарушаването на тази точка води доста негативни последици – спиране, а ако устройството не бъде приведено в правилната зона на ползване и двустранно спиране с неустойки. А те са доста сериозни – таксите до края на периода. Помислено е и за клиентите, които са по високите етажи – там се правят допълнителни ръчни настройки на тъй наречената „домашна зона“. Вариантите тук са 2:

Mtel VoiceBox Light

  • 6,90лв на месец
  • 30 мин на месец към фиксирани и Зона 1
  • 100 мин в семейство и приятели
  • 0,01лв към Мтел фиксирани
  • 0,12лв към фиксирани мрежи след безплатните

При втория вариант – Mtel VoiceBox ситуацията е следната :

  • 9,90лв при двугодишен и 14,90лв при 1 година договор
  • 50 мин на месец към фиксирани и Зона 1
  • 100 мин в СИП
  • 0,01лв в Мтел фиксирана мрежа
  • 0,09лв към фиксирани мрежи след безплатните

Междувременно въпреки съпротивата на БТК влезе в сила и преносимостта на фиксирани номера, а реакцията не бе изненада. Както преди известно време влезе същата, но за мобилни, така и сега не се размина бе одумки и съпротива. Кой дава просто ей така да му вземат баницата, която толкова години го храни? Още повече когато си единствения на пазара на тази услуга…

От няколко дни и Глобул се включи в играта за клиенти на фиксирана телефония:

 „Срещу месечна такса от само 4,90 лв., абонатите на програмата GLOBUL Home Start ще разполагат с 50 безплатни на месец за разговори към всички национални фиксирани мрежи и международни разговори с номера в страните от Международна зона 1 при подписване на двугодишен договор и с по 30 безплатни минути на месец при подписване на едногодишен договор. Международна зона 1 включва почти всички фиксирани мрежи от Европа, както и всички мрежи в САЩ, Канада, Русия.“

Всичко е розово и цветно, но ние сме свикнали когато нещо е твърде хубаво да сме много подозрителни. Интересно е обаче друго. На пазара на фиксираната телефония има и други, при това почти толкова сериозни „играчи“ като мобилните оператори. Разликата е, че те не се радват на толкова ресурс за константно, на моменти отегчително медийно присъствие.

Не ви се вярва? Ами хайде тогава опитайте да назовете поне още 2 доставчика на фиксирана телефония! Замислихте се нали? Ами пробвайте да попитате както я нарича шеговито един мой приятел „майката на всички енциклопедии“ търсачката Google за фрази като „фиксиран телефон“, „евтини междуградски разговори“ и тн. Ще ви излезат резултати за не малко интернет доставчици, които предлагат същата услуга ползвайки VoIP технологията. За цените няма да говоря подробно тук, поради не малкото доставчици на услугата. На преден план излизат познатите NexCom, OrbiTel, MaxCom и TransTelecom.

Може би част от четящите всичко до тук си задават въпроса „Какво се опитва да ни каже?“

Ами просто е – винаги има алтернатива. И то не каква да е, а може би и по-добра. Гледах прес-съобщенията появили се в мрежата по повод услугата на Глобул и цитатите на прес центъра на оператора класифициращи услугата като „най-евтината“. Ами не мога да се съглася! Ако трябва да сме коректни не е никак най-евтината! Може би сред опцията Глобул или Мтел тогава – да! Ако обаче погледнем цената на оператор като Транс Телеком, то тогава не! Защо?

Ами просто е – получавате интернет + 70 мин към прословутата Зона 1 на цена 30лв. Интернет достъпа ви коства 25лв/месец без ограничение на трафика, а въпросните 70мин разговори – 5лв. Какво излиза? Нямате такса за стационарния номер, а само заплащате стойността на минутите. На математическите ви познания ще оставя преценката кое е по-изгодно 70мин за 5лв или 50мин за 4,90лв на пример…

И на края отново да ви напомня – рекламата е за да ви вкара в магазина, което няма нищо общо с това дали ще е изгодно за вас или не. Тя трябва да осигури клиентопоток, на който да бъде предложено и продадено. За да не се събудите някоя сутрин с горчивия привкус и усещане, че са „ви минали“ е хубаво винаги да направите известно проучване, без значение дали в мрежата или сред познати.

При повече желание можете да се информирате подробно за цените на Mtel, Globul, 1one.bg, NexCom, а информация за всички можете да намерите тук.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 6