Home » Марки » Nokia » Nokia E-series » Nokia E55

Nokia E55

3 380 прочита

nokia-e55

Вече е в почти всички търговски вериги е факт, поне като цена за момента новия модел на Nokia – E55. Може би някой са го чули, а може би не.

На пръв поглед човек си казва : Какво му е новото, та той е почти като E52?!

Е, точно в това „почти“ се крие и отговора.

С множеството си варианти на комуникация, офис приложението, с което можете да обработвате документи от всеки тип включително и презентации, електронна поща, бележки и още много други опции, които биха могли да намерят реално приложение не само в работния ви ден, но и в ежедневието.

Тук идва и въпроса относно полу- QWERTY клавиатурата и до колко подобен дизайн би затруднил писането или напротив – би помогнал. На този аспект ще се спрем по-надолу в този пост.

Сред предимствата на модела са :

 • Компактен корпус от метал с изключителните габарити за дебелина на телефона от 9.9mm
 • Quad-band GSM
 • 3G с HSDPA 10.2 Mbps и HSUPA 2 Mbps
 • полу-QWERTY клавиатура
 • 2.4″ 16M-color дисплей с QVGA резолюция
 • Symbian OS, S60 UI с FP2
 • 600 MHz ARM 11 CPU и 128 MB RAM
 • Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP technology, поддръжка на DLNA
 • вграден GPS приемник, поддръжка на A-GPS, дигитален компас 
 • акселометър за автоматична ротация на дисплея и функция за спиране на звука при обръщане 
 • 3 мегапиксела камера с фиксиран фокус  и LED светкавица
 • втора камера за видео разговори
 • 60 MB вградена памет, слот за microSD, включени в пакетажа 2GB карта памет 
 • microUSB v2.0
 • стандартен 3.5mm аудио жак 
 • Bluetooth v2.0 с A2DP
 • FM радио с  RDS
 • добро качество на звука 
 • поддръжка на N-Gage платформа 
 • Ovi Maps инсталирани с включен за тест период лиценз за опцията завой-по-завойи доживотен лиценз за City Explorer 
 • лесно за управление превключване между режимите на работа
 • редактор на Office документи (с безплатен MS Office 2007 ъпдейт)
 • удобна клавиатура

Списъка винаги може да бъде допълнен и с още плюсове на Nokia E55, но и в този му вид е достатъчно внушителен, нали?

Разбира се и тук могат да се посочат няколко основни неудобства, като :

 • Разочароваща камера
 • Видео записа е едва при VGA@15fps
 • Липсва поддръжка на  DivX или XviD формати, което може да се промени с инсталация, но се заплаща 
 • Липсва TV-out опция
 • Макар и не много, но клавиатурата отнема време докато и се свикне

nokia-e55-pack

Нека сега на кратко преминем и през пакетажа на модела.

Това, което ще откриете в кутията е 2GB microSD карта памет, за разлика от 1GB, която има при предшественика E52. Зарядното е с преходник, а наличието на кабел за връзка с компютър едва ли изненадва някой вече. Слушалките обаче не са от две части. И не на последно място идва и диска с нужния ви софтуер за синхронизиране с компютър.

Тук е редно да се спрем и на батерията, с която е оборудван телефона. В случая става дума за 1500 mAh Li-Po BP-4L, което би трябвало по спецификация и оптимални условия да ви осигури поне 672ч в режим на изчакване и до 8ч в режим на разговор. Доста впечатляващо според мен, а и е сериозна заявка за сваляне от топ класацията модела Nokia E71, който е всеизвестен с качеството и капацитета на батерията си още от момента на появата си на пазара.

Ако трябва да говорим за конструкция и корпус, то редно е да признаем, че макар тънкия си корпус Nokia E55 създава усещането за стабилност в ръката. Постигнато от не малкото метал ползван за панелите не го прави излишно тежък, дори напротив. Спорно е до колко полу-QWERTY клавиатурата може да се разглежда като съществен ъпгрейд от предходния модел E52, но съм убеден, че за мнозина това ще е важно. Определено ще ви е нужно известно време за да се адаптирате към подобно разположение на буквите, но едва ли ще отнеме повече от 1-2 дни. От друга страна толкова, а и повече дори е нужно човек да се пренастрои дори само при смяна на модела телефон, който ползва. Разглеждайки нещата по този начин, то едва ли е болка за умиране.

 Тъй като основното в E-series на Nokia е насочено към съобщенията, боравенето с тях, мейл клиенти или просто текстообработката, то и тук E55 се представя добре. Поддържаните опции за мейл клиент са доста – IBM Lotus Notes Traveller, Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo! Mail. Освен изброеното имате възможност за позлване и на VPN връзка ако работата ви го налага. Интересното е, че телефона може да бъде ползван и за VoIP, като е необходимо само да въведете настройките си за да накарате приложението да заработи.

Предвид факта, че става дума за бизнес телефон, то не бива да ви учудва, че камерата и снимките не са сред приоритетите на модела. Качеството на снимките, а и на видео записа е незадоволително, но от друга страна работата в галерията със снимки и картинки е лесна и удобна. Тук разбира се принос има и процесора от 600MHz, който подсигурява тази бързина на обработка.

В заключение спокойно мога да кажа, че Nokia E55 е модела свързващ вече наличните от тази серия модели като E71 и Е52. Със своята полу-QWERTY клавиатура напълно покрива малкото разстояние между телефоните като Nokia E71 с пълна такава и другите от типа на E52. От друга страна точно по този начин от компанията за пореден път доказват, че E-series могат да са не само едни много добри бизнес телефони, но и като цяло серията им демонстрира и гъвкавост за да отговори на изискванията на своите потребители.

В Хенди обявената цена за въпросния модел е 569лв цена с карта на Мтел, но ако не желаете да се обвързвате с договор към оператора ще се наложи да се разделите със сумата от 639лв. В Германос още няма спусната цена за модела, но това не е такава беда като се има предвид, че и в конкуренцията все още не е наличен.

Предполагам е въпрос на седмици до фактическата поява на телефона в магазините на търговските вериги у нас, когато ще станат ясни и опциите в ценово отношение.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

4 Responses to Nokia E55

 1. TKNM

  23/09/2009 at 15:59

  Може да бъде намерен в мрежата на Вивател от няколко седмици насам.
  Не съм адвокат на хората, но е хубаво да се посочват източниците на превода. Особено, когато става въпрос за толкова търговски ориентиран сайт като този тук.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  23/09/2009 at 19:40

  Ами малко съм объркан какво точно да отговоря…Ако става дума по принцип в случай когато съм цитирал статия винаги съм посочвал и източник, което лесно се вижда ако се разрови човек най-вече в секция „Новини“. За да съм максимално изчерпателен лично аз не пропускам да го правя, защото вече имах „драми“ с един сайт, който откровено ми копираше всички постове 1:1 и ги публикуваше като авторски.
  Ако говорим за конкретния модел не виждам причина, а и не се сещам за сайт или блог, който да посочва източник когато информацията е събрана от няколко места и текста е авторски било то повлиян в една или друга степен от някой от възможните източници, на които може да се вярва.
  Не знам какво точно разбираш под търговски ориентиран сайт, но в моите представи това е сайт презентиращ продукт, който може да бъде купен от него. В този смисъл не мисля, че блога ми е търговски. Дали имам определен афинитет към една или друга верига е лично моя работа, но рядко си позволявам пристрастия. Ако съм допуснал подобно нещо всеки е свободен да приеме или отхвърли мнението ми.
  Относно това дали модела е наличен във Виваком не бих могъл да споря дали е или не е така, но преди 4 дни когато бях в техен не малък магазин го нямаше и не можаха да ми предоставят и цена за него…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. broba

  24/09/2009 at 09:48

  Е, хайде сега. Статията си е ОК.
  Във Вива найстина го има, но не навсякъде.
  Колкото до телефона – не е лош, но все още е с доста „бъгав“ софт. Ще чакам актуализация…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Pingback: Nokia E72 | Нокия N Серии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 53 = 60