Home » Марки » Apple » iPhone » iPhone заплашен от изтегляне от пазара

iPhone заплашен от изтегляне от пазара

7 655 прочита

 

iphone_display_broken_news

Европейската комисия е поискала от технологичния гигант Епъл (Apple) да предостави информации след инцидент с телефон iPhone, произведен от него, чийто дисплей се взриви и рани френски тийнейджър в окото, предаде Франс прес. Инцидентът е заинтересувал едновременно службите на ЕК за защита на потребителите, за здравеопазването и за промишлеността. Комисията е поискала сведения за случая и от Франция, както и от Великобритания, където имаше подобен инцидент с друг продукт на Епъл. Там избухна iPod отново в ръцете на дете, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. ЕК се е свързала и с американското Управление за безопасност на продуктите.

За сега обаче за двата инцидента не е сезирана системата РАПЕКС. РАПЕКС е европейска система за бързо предупреждение за всички продукти за масово потребление, смятани за опасни. Тази система позволява на страните членки на съюза и на ЕК да обменят информации за мерки, взети от тях, за да ограничат или попречат на комерсиализирането или използването на продукти, които представляват риск за здравето и безопасността на потребителите. Родителите на двете деца, пострадали от избухването на продуктите на Епъл, се оплакаха от отношението на компанията към тях, която отричала, че подобни инциденти можело да се случат с нейни уреди. В ЕК комисарят за защита на потребителите Меглена Кунева създаде служба, която да се занимава точно с този род потребителски жалби, припомня Франс прес.

 

 

Еврокомисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева предупреди, че iPhone-ите може да бъдат изтеглени от пазара, ако бъдат открити технически проблеми, които да причиняват мистериозните експлозии на екраните, предаде АФП.

„Не се нуждая от разрешението на Apple, за да спра тези стоки да се предлагат на пазара. Ако стоките са опасни, то ние ще наредим да бъдат изтеглени“, каза Кунева на пресконференция в Брюксел.

 

Кунева е получила оплаквания от Великобритания, Франция и Германия. За проблеми с iPhon-и съобщават и медиите в Белгия, и САЩ. 

„Проверяваме лабораторно дали има проблем с телефона и с батерията. Ние се нуждаем една страна от ЕС да каже, че телефонът е на 100-процента опасен“,каза еврокомисарят.

От Аpple настояват, че това са изолирани инциденти.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to iPhone заплашен от изтегляне от пазара

 1. dzver

  28/09/2009 at 23:58

  MS имат голямо лоби в ЕК, спор няма.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  29/09/2009 at 08:17

  Ами то където са намесени много пари има и сериозни лобита…Ама да не се окаже цялата история пак някой странен рекламен трик, което не би ме учудило. Все пак предстои да влезат на пазара в Китай и не мисля, че биха рискували подобно нещо

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 8