Home » Новини » 20% по-ниски цени за разговори

20% по-ниски цени за разговори

3 308 прочита

po-niski-ceni-na-operatorite

Цените за тернимиране на разговорите между мобилните оператори и за мобилни и фиксирани телефонни връзки на едро от 1 юли 2010 г. ще паднат до средноевропейските. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

В пиковите часове цената за терминиране в момента е 23 ст., а в непиковите – 17 ст. През юли 2010 г. цените трябва да станат 13 ст. за натоварените часове и 11 ст. за ненатоварените, което е 6 евроцента, средноевропейската цена за терминиране на разговорите. Така цените на разговорите също могат да паднат с 20 %, предполага Божков. КРС не може обаче да се намесва в регулирането на цените на дребно, подчерта той.

Освен това КРС е предложила при смяна на оператора, потребителите да бъдат обслужвани само на едно гише при запазване на номера си, а не както досега, когато клиентите трябва да ходят за удостоверения и при двата оператора, за да сменят компанията. Тази услуга ще се предлага от 1 март 2010 г.

Досега от 1 април 2008 г. общо пренесените мобилни номера от един оператор към друг са 43 000, а пренесените фиксирани – 1300.

Информацията е на агенция Фокус, но какво седи зад всички тези доста добре звучащи закани?

Цените трябвало да станат колкото са средноевропейските, но въпроса е колко ли присърце ще вземат операторите тази идея, която ще им бъде наложена? Не вярвам да мине без съпротива и хитри номера както винаги се случва в подобни ситуации, но когато става дума за много пари винаги е така. А тук наистина става дума за много пари! Представете си някой да ви наложи да предприемете действия, с които печалбите ви да се свият с 20%?! Едва ли ще се дадете без бой.

Лично аз смятам, че рано или късно ще стане факт, от което ще спечелим всички, а едва ли и операторите ще загубят толкова много. Всички знаем приказката за по-малката печалба на единица, но по-висок оборот, нали? Смятам, че свалянето на цените не би свило оборотите, а би се отразило положително на трафика. И е нормално! До преди 3-4 години ако сте ползвали мобилен телефон едва ли сте говорили повече от 40-60мин, а сега само за 5лв получавате пакет със 100 мин…Вярно е, че лесно се свиква на хубавото и малко хора си спомнят и онези времена, но това е нормалния ход на нещата.

Относно преносимостта на номерата съм особено мнение. Това бе процедура и опция много коментирана, а още повече очаквана, но какво се случи в действителност? Едно голямо НИЩО! И цифрите го доказват. От една страна операторите не се съобразяват или по-точно заобикалят правилата, като в същото време процедурата е такава, че или да ти скуса нервите или да те откаже само като разбереш какво те очаква…Според мен това обаче е само част от проблема. Всеки пренесен номер струва пари. Тоест приемащия оператор плаща определена сума пари на конкурента си. Сега си представете какво би означавало за оператора да приеме клиент с 100, 200 или повече номера от друг?! И тук кръга се затваря – вашия оператор не иска да ви губи, а другия ще трябва да плати за да ви получи като клиент. Дори и при сегашните цени на разговори няма гаранция, че трафика, който ще реализирате ще покрие разхода на оператора реципиент, нали?

Ако обаче се абстрахираме за момент от всичко казано до тук, то нека си зададем и няколко други въпроса от същата важност. Кой или по-скоро по каква причина бихте пожелали да смените оператор? По моето скромно мнение в цитираните по-горе цифри от статистиката отразяват в по-голямата си част броя на длъжниците на даден оператор. Просто е – навъртял си сметка на Мтел, ползвал си безплатна карта на Глобул, но и там си оплел конците и какво ти остава?! Сменяш оператора.

Разбира се има и такива, които никой не си е направил труда да информира, че има и по-изгодни варианти. Това напълно нормално е довело до продължителното получаване на по-високи фактури, което пък оставя горчивия вкус от това, че си прецакан. Нормално е в подобна ситуация да пожелаеш смяна на оператора.

Не вярвам да се случи нещо по-сериозно по отношение на преносимостта на номерата, тъй като най-накрая хората започнаха да си дават сметка, че всъщност никой не им знае номера, ако да го ползват от 5 години. Не вярвате? Ами направете си краткия тест :

1. Отговорете на въпроса, кой е най-близкия ви приятел?

2. Напишете мобилния му номер!

Не го знаете? А! Имате го записан в телефона? Ами ако попитаме този човек, той дали няма също като вас да разкаже как „всички му знаят номера“?!

На края ще отделя и кратко внимание на последното малко козче на операторите, с което да ви откажат да се възползвате от преносимост. Само се обадете на някой, който е пренесъл номера си. Чухте ли този нежен гласец, който ви предупреждава, че се прецаквате, извинете! Не се прецаквате, просто звъните извън мрежата на вашия оператор и ще плащате повече…Ами аз имам такива познати и ме дразни да слушам тези предупреждения и за това ако мога не се обаждам.

Какво е вашето мнение по тази доста актуална тема?

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 5